Daune auto

Intrebari si raspunsuri

Intrebari si raspunsuri referitoare la daune auto, asigurari auto RCA si CASCO pe intelesul tuturor.

Daca am pierdut polita CASCO voi mai putea fi despagubit

Va puteti duce la sediul societatatii unde ati incheiat polita CASCO si vi se va face o copie dupa polita in original pastrata la agentie, care se va stampila si pe care se va scrie textul: Conform cu originalul.

Exista posibilitatea de a plati asigurarea casco lunar desi acum este cu plata trimestriala

Se pot aduce modificari de comun acord la contractul de asigurare pe parcursul valabilitatii acestuia. In asemenea cazuri, se emite un supliment la asigurarea in vigoare. Singura problema ar fi ca asiguratorul sa nu aiba pentru acel produs prevazuta plata lunara.

Care este limita despagubirii acoperita prin asigurarea RCA

Pana la suma de 800.000.000 lei, suma ce a fost stabilita prin lege. Pentru a primi despagubiri peste aceasta suma, in caz de accident, se poate incheia aceasta asigurare cu Excedent de RCA.

Daca masina mea a fost furata si in timpul acesta cel care a furat-o face un accident, eu cum sunt despagubit

Societatea de asigurare despagubeste asiguratul, urmand ca ea sa-si recupereze banii de la cel ce se face vinovat, atat de furt cat si de accident. Despagubirea se va intinde pana la limita deteriorarii autovehiculului. De exemplu in cazul in care se determina ca masina a fost avariata in proportie de 50%, asiguratul va primi ca despagubire 50% din valoarea asigurata.

Care sunt despagubirile oferite persoanelor oferite de catre asiguratori in cazul accidentelor auto

Persoanelor respective li se va calcula un grad de invaliditate (ca procent), dupa 2 luni de la producerea accidentului, care se va aplica la suma asigurata si valoarea rezultata se va achita persoanei accidentate.

Ce reprezinta fransiza la asigurarea CASCO

Fransiza reprezinta partea de raspundere care ramane in sarcina asiguratului. Se stabileste, de obicei, ca procent din eveniment, din valoarea daunei, ce nu va fi platit de societatea de asigurare. Aceasta se poate percepe la toata asigurarea CASCO sau numai la avarii sau numai la furt si se va mentiona pe polita de asigurare. Daca nu se mentioneaza fransiza in polita de asigurare, in cazul producerii riscului asiguratul va fi despagubit in proportie de 100%.

Vinovatul de accident nu are polita RCA, cum imi pot recupera pagubele

Puteti incerca sa contactati CSA(Comisia deSupraveghere a Asigurarilor). Daca dispuneti de sumele necesare o veti repara pe banii proprii si apoi ii veti recupera prin hotarare judecatoreasca. Mai este si posibilitatea de a face o intelegere cu vinovatul prin care accepta sa plateasca o anumita suma lunar, printr-o intelegere facuta la notar, astfel fiind si el scutit de cheltuielile de judecata.

Cum pot anula o polita de asigurare

O polita de asigurare pentru bunuri expira de la sine daca nu mai platiti prima de asigurare, daca in contract nu este specificat altfel. Nu va puteti recupera insa primele deja platite.

Daca masina mea e luata in leasing, si, in timpul ce achit ratele, se produce un accident, cum sunt despagubit

Daca masina e contractata in leasing, despagubirile se vor plati societatii de leasing. Aceasta are obligatia sa va puna la dispozitie un autovehicul in aceleasi conditii.

Cum se determina valoarea de asigurare a unui autovehicul pentru asigurarea CASCO

Aceasta valoare se calculeaza pornind de la valoarea de nou a autovehiculului (dupa catalog sau factura) din care se scade gradul de uzura (stabilit in functie de anul de fabricatie al masinii si de kilometraj, cu ajutorul unei scale de uzura, stabilita prin lege si unanim acceptata de toti asiguratorii). In polita trebuie precizata si starea masinii (se precizeaza daca masina prezinta avarii de orice fel). Acestea se stabilesc in cadrul inspectiei de risc facuta inaintea incheierii politei de asigurare.

Ce riscuri imi acopera asigurarea CASCO

Riscurile acoperite de aceasta asigurare sunt avariile si furtul autovehiculului.

Ce inseamna Excedent Asigurare RCA

Reprezinta suma suplimentara platita de asigurat, in mod facultativ, care are ca scop marirea limitei sumei ce se acorda ca despagubire, in cazul producerii unui accident din vina asiguratului.

Sursa:  
www.daune-auto.ro