Daune auto

Dictionar de asigurari

Definirea celor mai uzuali termeni din domeniul asigurarilor pe intelelesul tuturor pentru a putea intelege mai usor legislatia asigurarilor.

Asigurare - Insurance
Este atat un sistem de transfer de risc, cat si o combinatie a riscurilor.


Broker de asigurare - Insurance broker
intermediar specializat care are ca principala activitate oferirea unor servicii, pe baza unui standard rezonabil de experienta si competenta profesionala; brokerul ofera consiliere si incheie asigurarea in mod normal ca agent al asiguratului, dar este platit de obicei printr-un comision al asiguratorului.


Contract de asigurare - Insurance contract
contract prin care o parte - asiguratorul - este de acord ca, in schimbul primirii unei sume de bani agreate de la o alta parte - asiguratul - sa plateasca suma asigurata sau echivalentul acesteia, la producerea unor anumite evenimente.


Eligibilitate - Eligibillity
conditiile care guverneaza dreptul unei persoane de a se inscrie intr-o schema de pensii sau dreptul de a primi un anumit beneficiu; conditiile se pot referi la aspecte gen varsta, vechime in munca, tipul locului de munca si situatia in acest loc.


Fransiza - Franchise
clauza care stabileste ca nici o dauna nu poate fi platita daca nu depaseste o valoare declarata. De indata ce dauna depaseste aceasta valoare declarata, se plateste intreaga dauna.


Lapsare/Intrerupere - Lapse
o polita este lapsata /intrerupta atunci cand, dupa expirarea perioadei asigurate, asiguratul nu plateste prima de reinnoire, sau, cand asiguratorul nu mai face invitatia de reinnoire a politei.


Obiectul asigurarii - Subject matter of the insurance
acesta este obiectul, bunul sau raspunderea potentiala care este descris/a in polita si de care asiguratorul trebuie sa fie in asa masura legat din punct de vedere legal, incat sa aiba un interes asigurabil.


Prima de asigurari - Insurance premium
suma de bani care trebuie platita de catre asigurat catre asigurator, in conformitate cu clauzele stabilite prin contractul de asigurare.


Suma asigurata - Sum insured
limita raspunderii asiguratorului prin polita; cu exceptia cazului politelor de prima dauna, trebuie sa reprezinte valoarea maxima expusa la risc..


Taxa de polita - Policy fee
in cazul politelor de asigurare de viata, la stabilirea primei de asigurare este incorporata o taxa, de catre companii, ce are ca scop acoperirea costurilor de administrare ale companiei, care sunt fixe, indiferent de valoarea asigurarii; variaza de la un asigurator la altul si uneori de la un tip de polita la altul.


Sursa: 1Aisg  
www.daune-auto.ro