Daune auto

Ce este Bonus-Malus?

Sistemul presupune acordarea de reduceri la prima RCA proprietarilor de masini care nu au fost implicate in accidente, sau o majorare a acesteia in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente de-a lungul anului anterior de asigurare.

Practic, conform acestui sistem, "pretul" asigurarii va creste sau va scadea in functie de cat de incarcat sau de curat este "cazierul rutier" al soferului. Acest sistem este utilizat de mai mult timp pe scara larga in Europa si SUA.

De asemenea, un alt aspect ce impune aplicarea sistemului este Constatarea Amiabila, deoarece aceasta constituia o portita de scapare de amenda pentru soferii vinovati. Astfel, penalizarea aplicata pana nu demult de Politia Rutiera, va trebui sa se transforme intr-o penalizare pecuniara din partea asiguratorului.

Pana in prezent, fiecare societate a aplicat individual o forma a sistemului BONUS-MALUS pentru asigurarile de tip CASCO, dar prin uniformizarea bazelor de date, penalizarea nu va mai putea fi evitata prin simpla schimbare a companiei de asigurare.

Sistemul este introdus ca o masura de responsabilizare a soferilor, iar cei prudenti nu vor mai plati aceeasi prima de asigurare la fel ca soferii care produc accidente, fie si din neatentie.

INCADRAREA IN CLASELE BONUS - MALUS

Fara accidente:incadrare in clasa de Bonus B2, ceea ce inseamna o reducere de 10% din prima de asigurare de baza.

1 accident:incadrare in clasa de Malus M4, ceea ce duce la o majorare a primei de asigurare cu 30% fata de cea de baza

2 accidente:incadrare in clasa de Malus M7, ceea ce inseamna o majoarare cu 80% fata de prima de asigurare de baza.

3 sau mai multe accidente:incadrare in clasa de malus M8, ceea ce duce la o majoarare a primei de asigurare cu 200% fata de cea de baza.

Sursa: Asigurarea Masinilor  
www.daune-auto.ro